La caixa tritura-pors

La por és una de les emocions adaptatives amb més valor per a les persones. Ens ajuda a prevenir possibles perills i a preparar-nos per a situacions conflictives o difícils.

Durant el desenvolupament les pors van canviant, passant per diferents etapes. És freqüent que els més petits presentin dificultats per dormir sols a causa de pors que són normatives per a la seva edat, pors que aniran disminuint a mesura que vagin passant els anys.

És important que per molt irracional que ens sembli respectem i acceptem les seves pors sense treure-li importància i que els puguem acompanyar oferint-seguretat .

No hem criticar-los o ridiculitzar per les seves pors, ni exposar-los directament als seus temors, l’acostament gradual en la nostra companyia els farà sentir-se més segurs i capaços.

El reforç positiu, reconeixent els seus èxits, i el modelatge, mostrant-li com ens exposem a les seves pors sense que res passi, són grans aliats per a la seva superació.

Una activitat que podem realitzar amb ells per ajudar-los a disminuir aquesta por és: la caixa tritura-pors.

La caixa tritura-pors permet construir un invent capaç de fer desaparèixer les seves angoixes i pensaments negatius.

Construir-la al teu costat li servirà per a sentir-se acompanyat i recolzat per tu, li donarà seguretat i enfortirà la seva confiança en sí mateix.

Per a construir aquesta caixa podeu seguir els següents passos:

– Busca una caixa de mida mitjana (tipus capsa de sabates) i la folreu amb el paper quela teva filla o el teu fill triïn. Decora amb símbols, escriu el seu nom (fent al·lusió a la seva funció: caixa menja-pors o trituradora de pors) i explica-li que aquesta caixa es «menjarà» la por que sent i la farà desaparèixer.

– Digues-li que imagini a aquest monstre que li fa tanta por (o qualsevol cosa que l’hi produeixi) i el dibuixi. Un cop dibuixat demana-li que faci amb aquest “monstre” el que vulgui fer per espantar-lo: ratllar a sobre, trencar-lo a trossets, trepitjar-lo, arrugar-lo, etc. Al mateix temps que li dieu frases com “ves-te’n d’aquí” “no em fas por” “no vull que m’espantis més”.

– Fiqueu els trossos de paper a la caixa mentre li dieu: “A poc a poc aquesta caixa triturarà al monstre i el farà desaparèixer, veuràs”. Aneu revisant el contingut de la caixa fins que la teva filla o fill vegi com a poc a poc els papers van desapareixent (després d’haver anat traient els trossos sense que us vegin) fins que els hi pugueu dir: “Veus, ja no queda res del monstre. Ara podràs dormir tranquil.la i tenir bonics somnis “

Scroll to Top